Jadłospis

  • Całodzienny dostęp do owoców i napojów

  • Napoje – dzieci mają stały i nieograniczony dostęp do wody, napojów. Koktajle owocowe, warzywne, napoje takie jak herbata, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne przygotowywane są na miejscu, z dbałością o ich najwyższą jakość. Wszystkie płyny podawane są bez dodatku cukru i substancji słodzących, mogą być dosłodzone miodem lub aromatyzowane owocami  (np. do herbaty).

    Owoce – stale dostępne dla dzieci są owoce sezonowe w postaci surowej lub przetworzonej,  bez dodatku cukrów i substancji słodzących, a w przypadku owoców suszonych dodatkowo bez soli i tłuszczu. 

     

    Jadłospis od 1 czerwca

  • Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
    śniadanie poniedziałek: bułka maślana, chleb żytni, masło, dżem, szynka, kawa zbożowa, ogórek, pomidor, sałata, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, odrobiną śmietany, herbata owocowa z miodem
    8:30 - 9:00
    śniadanie wtorek: bułka maślana, chleb razowy, masło, pasztet, papryka, ogórek kwaszony, żółty ser, manna na mleku z suszonymi owocami, herbata owocowa z miodem
    8:30 - 9:00
    śniadanie środa: bułka wieloziarnista, chleb mieszany z makiem, masło, kiełbasa krakowska sucha, pomidor, ogórek, jajko na twardo, płatki na mleku, suszone owoce, herbata z melisą i z odrobiną miodu
    8:30 - 9:00
    śniadanie czwartek: bułka maślana, chleb mieszany z makiem, masło, parówka, ketchup, sałata, pomidor, żółty ser, dżem, kawa zbożowa na mleku, herbata z cytryną i miodem
    8:30 - 9:00
    śniadanie piątek: chleb z ziarnem, bułka maślana, masło, polędwica drobiowa, ogórek, papryka, sałata, pasta z soczewicy, kakao, herbata z cytryną i z miodem
    8:30 - 9:00
    I danie poniedziałek: zupa brokułowa ze śmietaną
    12:30 - 13:00
    I danie wtorek: zupa ogórkowa ze śmietaną
    12:30 - 13:00
    I danie środa: zacierka
    12:30 - 13:00
    I danie czwartek: barszcz biały z kiełbasą, ziemniakami, śmietaną
    12:30 - 13:00
    I danie piątek: zupa kalafiorowa ze śmietaną
    12:30 - 13:00
    II danie poniedziałek: pulpety w sosie koperkowym, ziemniaczane pure, kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką, cebulą, kukurydzą i odrobina majonezu, kompot owocowy
    13:00 - 13:30
    II danie wtorek: kluski śląskie z cebulką, kompot z porzeczki
    13:00 - 13:30
    II danie środa: gulasz, ziemniaki i plasterki kiszonego ogórka, kompot owocowy
    13:00 - 13:30
    II danie czwartek: makaron z serem lub truskawkami, kompot owocowy
    13:00 - 13:30
    II danie piątek: ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone, mizeria ze śmietaną, kompot truskawkowy
    13:00 - 13:30
    podwieczorek poniedziałek: koktajl owocowy
    15:00 - 15:15
    podwieczorek wtorek: owocowe talerzyki
    15:00 - 15:15
    podwieczorek środa: ciasto marmurkowe z naszej kuchni
    15:00 - 15:15
    podwieczorek czwartek: andruty z powidłami
    15:00 - 15:15
    podwieczorek piątek: kolorowe kanapki
    15:00 - 15:15

    Poniedziałek

    • śniadanie poniedziałek: bułka maślana, chleb żytni, masło, dżem, szynka, kawa zbożowa, ogórek, pomidor, sałata, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, odrobiną śmietany, herbata owocowa z miodem
      8:30 - 9:00
    • I danie poniedziałek: zupa brokułowa ze śmietaną
      12:30 - 13:00
    • II danie poniedziałek: pulpety w sosie koperkowym, ziemniaczane pure, kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką, cebulą, kukurydzą i odrobina majonezu, kompot owocowy
      13:00 - 13:30
    • podwieczorek poniedziałek: koktajl owocowy
      15:00 - 15:15

    Wtorek

    • śniadanie wtorek: bułka maślana, chleb razowy, masło, pasztet, papryka, ogórek kwaszony, żółty ser, manna na mleku z suszonymi owocami, herbata owocowa z miodem
      8:30 - 9:00
    • I danie wtorek: zupa ogórkowa ze śmietaną
      12:30 - 13:00
    • II danie wtorek: kluski śląskie z cebulką, kompot z porzeczki
      13:00 - 13:30
    • podwieczorek wtorek: owocowe talerzyki
      15:00 - 15:15

    Środa

    • śniadanie środa: bułka wieloziarnista, chleb mieszany z makiem, masło, kiełbasa krakowska sucha, pomidor, ogórek, jajko na twardo, płatki na mleku, suszone owoce, herbata z melisą i z odrobiną miodu
      8:30 - 9:00
    • I danie środa: zacierka
      12:30 - 13:00
    • II danie środa: gulasz, ziemniaki i plasterki kiszonego ogórka, kompot owocowy
      13:00 - 13:30
    • podwieczorek środa: ciasto marmurkowe z naszej kuchni
      15:00 - 15:15

    Czwartek

    • śniadanie czwartek: bułka maślana, chleb mieszany z makiem, masło, parówka, ketchup, sałata, pomidor, żółty ser, dżem, kawa zbożowa na mleku, herbata z cytryną i miodem
      8:30 - 9:00
    • I danie czwartek: barszcz biały z kiełbasą, ziemniakami, śmietaną
      12:30 - 13:00
    • II danie czwartek: makaron z serem lub truskawkami, kompot owocowy
      13:00 - 13:30
    • podwieczorek czwartek: andruty z powidłami
      15:00 - 15:15

    Piątek

    • śniadanie piątek: chleb z ziarnem, bułka maślana, masło, polędwica drobiowa, ogórek, papryka, sałata, pasta z soczewicy, kakao, herbata z cytryną i z miodem
      8:30 - 9:00
    • I danie piątek: zupa kalafiorowa ze śmietaną
      12:30 - 13:00
    • II danie piątek: ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone, mizeria ze śmietaną, kompot truskawkowy
      13:00 - 13:30
    • podwieczorek piątek: kolorowe kanapki
      15:00 - 15:15
    Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
    podwieczorek poniedziałek: koktajl owocowy
    15:00 - 15:15
    podwieczorek wtorek: owocowe talerzyki
    15:00 - 15:15
    podwieczorek środa: ciasto marmurkowe z naszej kuchni
    15:00 - 15:15
    podwieczorek czwartek: andruty z powidłami
    15:00 - 15:15
    podwieczorek piątek: kolorowe kanapki
    15:00 - 15:15

    Poniedziałek

    • podwieczorek poniedziałek: koktajl owocowy
      15:00 - 15:15

    Wtorek

    • podwieczorek wtorek: owocowe talerzyki
      15:00 - 15:15

    Środa

    • podwieczorek środa: ciasto marmurkowe z naszej kuchni
      15:00 - 15:15

    Czwartek

    • podwieczorek czwartek: andruty z powidłami
      15:00 - 15:15

    Piątek

    • podwieczorek piątek: kolorowe kanapki
      15:00 - 15:15
    Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
    II danie poniedziałek: pulpety w sosie koperkowym, ziemniaczane pure, kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką, cebulą, kukurydzą i odrobina majonezu, kompot owocowy
    13:00 - 13:30
    II danie wtorek: kluski śląskie z cebulką, kompot z porzeczki
    13:00 - 13:30
    II danie środa: gulasz, ziemniaki i plasterki kiszonego ogórka, kompot owocowy
    13:00 - 13:30
    II danie czwartek: makaron z serem lub truskawkami, kompot owocowy
    13:00 - 13:30
    II danie piątek: ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone, mizeria ze śmietaną, kompot truskawkowy
    13:00 - 13:30

    Poniedziałek

    • II danie poniedziałek: pulpety w sosie koperkowym, ziemniaczane pure, kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką, cebulą, kukurydzą i odrobina majonezu, kompot owocowy
      13:00 - 13:30

    Wtorek

    • II danie wtorek: kluski śląskie z cebulką, kompot z porzeczki
      13:00 - 13:30

    Środa

    • II danie środa: gulasz, ziemniaki i plasterki kiszonego ogórka, kompot owocowy
      13:00 - 13:30

    Czwartek

    • II danie czwartek: makaron z serem lub truskawkami, kompot owocowy
      13:00 - 13:30

    Piątek

    • II danie piątek: ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone, mizeria ze śmietaną, kompot truskawkowy
      13:00 - 13:30
    Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
    I danie poniedziałek: zupa brokułowa ze śmietaną
    12:30 - 13:00
    I danie wtorek: zupa ogórkowa ze śmietaną
    12:30 - 13:00
    I danie środa: zacierka
    12:30 - 13:00
    I danie czwartek: barszcz biały z kiełbasą, ziemniakami, śmietaną
    12:30 - 13:00
    I danie piątek: zupa kalafiorowa ze śmietaną
    12:30 - 13:00

    Poniedziałek

    • I danie poniedziałek: zupa brokułowa ze śmietaną
      12:30 - 13:00

    Wtorek

    • I danie wtorek: zupa ogórkowa ze śmietaną
      12:30 - 13:00

    Środa

    • I danie środa: zacierka
      12:30 - 13:00

    Czwartek

    • I danie czwartek: barszcz biały z kiełbasą, ziemniakami, śmietaną
      12:30 - 13:00

    Piątek

    • I danie piątek: zupa kalafiorowa ze śmietaną
      12:30 - 13:00
    Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
    śniadanie poniedziałek: bułka maślana, chleb żytni, masło, dżem, szynka, kawa zbożowa, ogórek, pomidor, sałata, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, odrobiną śmietany, herbata owocowa z miodem
    8:30 - 9:00
    śniadanie wtorek: bułka maślana, chleb razowy, masło, pasztet, papryka, ogórek kwaszony, żółty ser, manna na mleku z suszonymi owocami, herbata owocowa z miodem
    8:30 - 9:00
    śniadanie środa: bułka wieloziarnista, chleb mieszany z makiem, masło, kiełbasa krakowska sucha, pomidor, ogórek, jajko na twardo, płatki na mleku, suszone owoce, herbata z melisą i z odrobiną miodu
    8:30 - 9:00
    śniadanie czwartek: bułka maślana, chleb mieszany z makiem, masło, parówka, ketchup, sałata, pomidor, żółty ser, dżem, kawa zbożowa na mleku, herbata z cytryną i miodem
    8:30 - 9:00
    śniadanie piątek: chleb z ziarnem, bułka maślana, masło, polędwica drobiowa, ogórek, papryka, sałata, pasta z soczewicy, kakao, herbata z cytryną i z miodem
    8:30 - 9:00

    Poniedziałek

    • śniadanie poniedziałek: bułka maślana, chleb żytni, masło, dżem, szynka, kawa zbożowa, ogórek, pomidor, sałata, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, odrobiną śmietany, herbata owocowa z miodem
      8:30 - 9:00

    Wtorek

    • śniadanie wtorek: bułka maślana, chleb razowy, masło, pasztet, papryka, ogórek kwaszony, żółty ser, manna na mleku z suszonymi owocami, herbata owocowa z miodem
      8:30 - 9:00

    Środa

    • śniadanie środa: bułka wieloziarnista, chleb mieszany z makiem, masło, kiełbasa krakowska sucha, pomidor, ogórek, jajko na twardo, płatki na mleku, suszone owoce, herbata z melisą i z odrobiną miodu
      8:30 - 9:00

    Czwartek

    • śniadanie czwartek: bułka maślana, chleb mieszany z makiem, masło, parówka, ketchup, sałata, pomidor, żółty ser, dżem, kawa zbożowa na mleku, herbata z cytryną i miodem
      8:30 - 9:00

    Piątek

    • śniadanie piątek: chleb z ziarnem, bułka maślana, masło, polędwica drobiowa, ogórek, papryka, sałata, pasta z soczewicy, kakao, herbata z cytryną i z miodem
      8:30 - 9:00
    No events available!
  • Kącik dietetyka

  • Pytania i odpowiedzi
    Czy picie maślanki smakowej jest korzystne dla zdrowia?

    Zarówno maślanka, jak i jogurt o smaku owocowym, mogą zawierać nawet od 2 do 4 łyżeczek cukru na szklankę, dlatego na co dzień lepiej jest wybierać jogurty naturalne bez dodatku cukru. Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielnie przygotowanie smakowej maślanki – dodając do maślanki naturalnej owoce, np truskawki, mamy domową maślankę, może nie tak słodką, ale na pewno dużo zdrowszą. No i pamiętajmy o tym, że to my, dorośli, uczymy nasze dzieci smaków 😉

    Czy lepiej jest słodzić miodem niż cukrem ?

    Miód wzmacnia, pomaga zwalczyć stan zapalny, przeziębienie i chętnie po niego sięgamy, ale jest słodki 😉 a cukier u dzieci powinien być ograniczany w każdej postaci. Nadmierne stosowanie miodu zamiast cukru jest błędem, gdyż takie postępowanie przyzwyczaja małe dziecko do smaków słodkich, a nadmiar cukru w diecie prowadzi do szeregu niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych, więc miód TAK, ale rozsądnie 🙂

    A może gorzka czekolada ?

    Chcemy, żeby nasze dziecko zjadało czasem cos słodkiego, więc wybieramy gorzką czekoladę. Czy to dobry wybór? Gorzka czekolada zawiera wiele wartościowych składników, jak magnez, potas, żelazo, a spożywanie jej w umiarkowanych ilościach może pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu, mięśni oraz układu krwionośnego. Kakao, będące głównym składnikiem czekolady jest bogate w przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole). Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, pomaga w zwalczaniu infekcji, przeciwdziała miażdżycy i chorobom nowotworowym. Od lat jest również znany wpływ gorzkiej czekolady na zwiększenie produkcji hormonów szczęścia, ale i tu musimy uważać 😉 czekolada gorzka zawiera również cukry proste, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości oraz cukrzycy.

    Czy wody smakowe są zdrowe dla dziecka?

    Niestety woda smakowa nie ma nic wspólnego z wodą mineralną, choć wyglądem bardzo ją przypomina. Zanim podamy ją dziecku trzeba sprawdzić, jakie składniki poza wodą zawiera: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, inne substancje słodzące, takie jak aspartam i acesulfam K, aromaty i benzoesan sodu ? Już z analizy samego składu wynika, że wodom smakowym bliżej do popularnych napojów gazowanych niż do wody mineralnej, a ich podstawowy składnik – cukier – poza energią nie dostarcza żadnych substancji odżywczych.

  • Fakty
    • stek235 Kcal / 100 g
    • kotlet wieprzowy175 Kcal / 100 g
    • kurczak z rożna105 Kcal / 100 g
    • indyk125 Kcal / 100 g