-
Aktualny jadłospis dostępny jest dla rodziców naszych przedszkolaków w aplikacji Live Kid
-
Całodzienny dostęp do owoców i napojów
-
Śniadania w formie szwedzkiego stołu, możliwość wyboru i nauka nowych smaków.
Napoje – dzieci mają stały i nieograniczony dostęp do wody i napojów. Koktajle owocowe, warzywne, napoje – takie jak herbata, napary owocowe, kawa zbożowa i kakao naturalne przygotowywane są na miejscu, z dbałością o ich najwyższą jakość. Wszystkie płyny podawane są bez dodatku cukru i substancji słodzących, mogą być dosłodzone miodem lub aromatyzowane owocami (np. do wody, herbaty).
Owoce i warzywa – stale dostępne dla dzieci są sezonowe owoce i warzywa – w postaci surowej lub przetworzonej, bez dodatku cukrów i substancji słodzących, a w przypadku owoców suszonych dodatkowo bez soli i tłuszczu.
Piec konwekcyjny, który ogranicza zużycie tłuszczu do 95 % mniej w porównaniu do metod tradycyjnych – więc mamy dania prawie bez tłuszczu! Piec wykorzystuje ruch ciepłego powietrza i utrzymuje odpowiednią wilgotność wewnątrz, a to rozwiązanie skraca czas potrzebny na przygotowanie potraw oraz poprawia ich smak.
Domowe ciasta – często w przygotowaniu naszych podwieczorków uczestniczą dzieci, a co smakuje lepiej, niż szarlotka, do której dziecko samo obrało jabłka!
Diety – prowadzimy indywidualne diety dzieci o szczególnych potrzebach żywieniowych.
-
Kącik dietetyka
-
Pytania i odpowiedzi
Czy picie maślanki smakowej jest korzystne dla zdrowia?
Zarówno maślanka, jak i jogurt o smaku owocowym, mogą zawierać nawet od 2 do 4 łyżeczek cukru na szklankę, dlatego na co dzień lepiej jest wybierać jogurty naturalne bez dodatku cukru. Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielnie przygotowanie smakowej maślanki – dodając do maślanki naturalnej owoce, np truskawki, mamy domową maślankę, może nie tak słodką, ale na pewno dużo zdrowszą. No i pamiętajmy o tym, że to my, dorośli, uczymy nasze dzieci smaków 😉
Czy lepiej jest słodzić miodem niż cukrem ?
Miód wzmacnia, pomaga zwalczyć stan zapalny, przeziębienie i chętnie po niego sięgamy, ale jest słodki 😉 a cukier u dzieci powinien być ograniczany w każdej postaci. Nadmierne stosowanie miodu zamiast cukru jest błędem, gdyż takie postępowanie przyzwyczaja małe dziecko do smaków słodkich, a nadmiar cukru w diecie prowadzi do szeregu niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych, więc miód TAK, ale rozsądnie 🙂
A może gorzka czekolada ?
Chcemy, żeby nasze dziecko zjadało czasem cos słodkiego, więc wybieramy gorzką czekoladę. Czy to dobry wybór? Gorzka czekolada zawiera wiele wartościowych składników, jak magnez, potas, żelazo, a spożywanie jej w umiarkowanych ilościach może pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu, mięśni oraz układu krwionośnego. Kakao, będące głównym składnikiem czekolady jest bogate w przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole). Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, pomaga w zwalczaniu infekcji, przeciwdziała miażdżycy i chorobom nowotworowym. Od lat jest również znany wpływ gorzkiej czekolady na zwiększenie produkcji hormonów szczęścia, ale i tu musimy uważać 😉 czekolada gorzka zawiera również cukry proste, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości oraz cukrzycy.
Czy wody smakowe są zdrowe dla dziecka?
Niestety woda smakowa nie ma nic wspólnego z wodą mineralną, choć wyglądem bardzo ją przypomina. Zanim podamy ją dziecku trzeba sprawdzić, jakie składniki poza wodą zawiera: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, inne substancje słodzące, takie jak aspartam i acesulfam K, aromaty i benzoesan sodu ? Już z analizy samego składu wynika, że wodom smakowym bliżej do popularnych napojów gazowanych niż do wody mineralnej, a ich podstawowy składnik – cukier – poza energią nie dostarcza żadnych substancji odżywczych.
-
Fakty
- stek235 Kcal / 100 g
- kotlet wieprzowy175 Kcal / 100 g
- kurczak z rożna105 Kcal / 100 g
- indyk125 Kcal / 100 g